Varens

Ondergewaardeerde, maar waardevolle planten

Varens zijn vaste, kruidachtige planten die in veel verschillende soorten voorkomen door heel Europa. De planten zijn erg waardevol, maar krijgen niet de waardering die ze verdienen. Hans vertelt u meer over de toepassing van deze mooie planten.

Kenmerken van Varens

Varens zijn al eeuwenoude planten. Er zijn zelfs fossielen gevonden uit het Devoon, wat betekent dat de planten al honderden miljoenen jaren bestaan. Ondanks het uitsterven van vele vormenrijke varens zijn er nog genoeg soorten overgebleven.

Hoewel varens in veel verschillende soorten voorkomen hebben ze allen een vaste bouw. Zo bestaat een varen over het algemeen altijd uit een ondergrondse wortelstok en meerdere bladeren waarbij de bladsteel en de bladschijf duidelijk te onderscheiden zijn. De bijzondere bladeren zijn zeer geschikt voor 't creëren van bladcontrasten.

Een ander punt wat erg kenmerkend is voor de varens is de manier van voortplanten. Een varen vormt namelijk geen zaden, maar vermenigvuldigd zich door sporen. Een spore is een eencellig lichaam dat kan uitgroeien tot een nieuw organisme.

Varens.jpg
Blad varens resized.jpg
Varens gecombineerd.jpg
 

De favorieten van Hans

Hans laat varens graag terugkomen in zijn tuinontwerpen. Hij benoemt ze namelijk niet voor niets als ‘prachtig’, maar ook als ‘ondergewaardeerd’. Varens kunnen heel goed gecombineerd worden met andere bladplanten zoals bijvoorbeeld Hosta’s, Heuchera’s of  Astilboides.

Zijn favoriete varens zijn als volgt:

  • Dryopteris goldiana

  • Osmunda regalis 'Purpurascens'

  • Dryopteris wallichiana
Osmunda regalis.jpg

Een schaduwrijke tuin?

Er zijn genoeg mogelijkheden om een schaduwrijke tuin interessant te maken.

De toepassing van schaduwplanten waaronder vele varen-soorten kunt u aan Hans toevertrouwen:

 

Contact opnemen