Tuinverlichting

Vaak een onderbelicht item van het tuinontwerp

In een tuinontwerp draait het niet alleen om het combineren van planten, maar ook om het creeren van sfeer d.m.v. tuinverlichting. Een compleet tuinplan bestaat dan ook naast een tuinontwerp uit een doordacht beplantingsplan, een verlichtingsplan en een werktekening met de benodigde materialen. In het verlichtingsplan ziet u terug waar de verlichting in de tuin wordt geplaatst en welke verlichting er wordt gebruikt.

Het verlichtingsplan

Het verlichtingsplan mag niet ontbreken in een tuinontwerp. Hans maakt een verlichtingsplan op basis van de kenmerken van de tuin: welke punten worden geaccentueerd en waar is verlichting onmisbaar? Dit stelt hij vast in het verlichtingsplan.

Waarom tuinverlichting?

Tuinverlichting is om meerdere redenen belangrijk in een tuin. Allereerst de sfeer. Denk eens aan de lange, warme zomeravonden die u in uw tuin kunt spenderen met sfeervolle verlichting: na een tijdje gaat het schemeren en is het wel handig om verlichting te hebben.

Daarnaast kunt u aan de hand van sfeerverlichting het hele jaar door uw tuin betrekken bij uw huis! U kunt vanuit uw huis in uw tuin kijken en het geeft tevens een veilig gevoel.

En als laatste kan het ook erg functioneel zijn: denk eens aan automatische verlichting bij de schuur achter in uw tuin of bij een afstapje. Bij gebruik van sensoren gaan deze aan als u in de buurt bent en op termijn weer uit.

Sfeerverlichting 2.jpg
Sfeerverlichting 3.jpg

Soorten tuinverlichting

Er bestaan verschillende soorten tuinverlichting die kunnen worden toegepast in uw tuin.

  • Staande armaturen: Deze staande lampen worden bijvoorbeeld vaak gebruikt langs een tuinpad.
  • Wandarmaturen: Bijvoorbeeld aan de gevel van uw huis om sfeer te creëren.
  • Spots: Om de highlights van uw tuin te accentueren
  • Inbouwspots: In combinatie met een sensor kunnen deze spots erg functioneel zijn bij bijvoorbeeld een trap.

Bij sfeerverlichting werkt Hans graag met spots. Deze gebruikt hij om bepaalde elementen in de tuin uit te lichten. Denk eens aan een kunstwerk, een boom of grote siergrassen die u in uw tuin wilt accentueren.

Is uw tuin toe aan vernieuwing?

Wilt u een keer wat anders met uw tuin en wilt u dit uitbesteden aan een professional? Neem dan vrijblijvend contact op met Hans. Hans heeft al veel diverse tuinen voor zowel particulier als zakelijk mogen ontwerpen. Wilt u hier een beeld van krijgen? Kijk dan in het portfolio.

De mogelijkheden vrijblijvend bespreken?

Neem contact op