Tuinonderhoud

In 8 stappen uw tuin klaar voor het voorjaar

De sneeuw is verdwenen en de temperaturen gaan weer omhoog: na een aantal koude weken is het bijna tijd voor het voorjaar! Geen beter moment om te zorgen dat uw tuin weer helemaal onderhouden wordt zodat u in het voorjaar kunt genieten van een verzorgde, kleurrijke tuin. Hans vertelt u hoe uw tuin in 8 stappen klaar is voor het voorjaar!

 1. Afgestorven planten afknippen

  Dit is één van de eerste werkzaamheden die u na de winter in uw tuin kunt (laten) uitvoeren: bovengronds afgestorven delen van planten afknippen en afvoeren. Dit brengt voordelen met zich mee. Allereerst wordt de toplaag makkelijker verwarmt door de zon waardoor de vaste planten weer mooi kunnen uitlopen, daarnaast krijgen eventuele bloembollen de ruimte om te bloeien en de tuin ziet er weer strak uit!

  Let wel goed op bij het onderhoud van deze bloembollen: Deze komen vroeg op waardoor u kans heeft om ze onbedoeld te vertrappen.  


  Lees meer over bloembollen

 2. Voedt de grond met organische meststoffen

  Na het knippen en afvoeren is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten over genoeg voeding beschikken. Dit doet u door de grond te voeden met organische meststoffen. Organische meststoffen zijn 100% natuurlijk en daarmee milieuvriendelijk. 

  Lees meer over organische meststoffen

 3. Snoei de heesters en bomen

  Indien nodig kunt u uw heesters (laten) snoeien in maart. Er zijn echter uitzonderingen voor bepaalde heesters; deze moeten juist in de zomer of in het najaar worden gesnoeid. Vraag hiervoor advies aan een hovenier!

 4. Reinig straatwerk en tuinmeubilair

  Na een koud seizoen vol regenbuien en sneeuw ziet uw straatwerk en tuinmeubilair er mogelijk niet meer netjes uit met groene aanslag tot gevolg. Om te zorgen dat naast de onderhouden borders, het straatwerk en het tuinmeubilair ook weer klaar zijn voor het voorjaar is het belangrijk om deze te reinigen!

 5. Maai het gazon

  Ook het gazon kan na de winter wel een onderhoudsbeurt gebruiken. Let hierbij wel op een aantal punten. Zo is het belangrijk dat de temperaturen gunstig zijn én dat de messen van de grasmaaier vlijmscherp zijn. Laat de grasmaaier rustig zijn werk doen en maai niet meteen te laag. Na de winterperiode is het gras namelijk stug en kwetsbaar waardoor u het per ongeluk kunt beschadigen. Het voorjaar is ook de tijd om de graskanten weer netjes te maken. Dit gebeurt met een kantensteker. 

 6. Bemest het gazon

  Niet alleen planten, maar ook het gazon moet over voldoende voeding beschikken na het winterseizoen. Deze wordt dus ook in maart bemest. Dit wordt in het voorjaar gedaan met stikstofhoudende meststof. Hans maakt gebruik van DCM meststoffen. 

 7. Plant nieuwe eenjarige planten

  Vanaf eind april is het tijd om nieuwe eenjarige planten in te gaan planten. Hoog tijd dus om de potten alvast schoon te maken en te vullen met voedingrijke grond. Eenjarige planten bloeien snel en voegen kleur toe aan uw tuin. Meer weten over eenjarige planten?

  Lees meer over eenjarige planten

 8. Planten verjongen

  Het voorjaar is ook de ideale tijd om planten te verjongen door middel van het ‘scheuren’ van planten. Bij deze techniek worden planten gerooid en gesplitst waarbij het meest gezonde deel van de plant weer terug wordt gepland. 

  Let er op dat u ervoor zorgt dat de grond goed bemest is voordat u de plant herplant. Doe dit door het goed door te spitten en voeg DCM Vivimus en DCM Activator toe zodat de grond wordt verbeterd. 

Tuinonderhoud_01[1].jpg

  

 

 

 

Tuinonderhoud 04.jpg

 

 

 

 

Tuinonderhoud 02.jpg

Tuinonderhoud voor het voorjaar laten uitvoeren?

Ziet u het niet zitten om uw tuin zelf te onderhouden? Laat het tuinonderhoud dan uitvoeren door de hovenier zodat uw tuin weer helemaal klaar is voor het voorjaar. Hans werkt samen met gerenommeerde hoveniers voor maximaal resultaat en kwaliteit. Meer weten?

 

Laat het tuinonderhoud uitvoeren door Hans!