Siergrassen

Siergrassen zijn makkelijk in onderhoud, zijn sterk en zijn er in vele soorten. Doordat er zoveel soorten bestaan, zijn ze geschikt voor verschillende toepassingen in de tuin. Gebruik ze bijvoorbeeld in de border, als afscheiding of als decoratie.

Geschiedenis van siergrassen

Als er wordt gekeken naar de geschiedenis van tuinarchitectuur, zien we dat de siergrassen pas relatief laat voorkomen. In de 17e en 18e eeuw werd er al eens gerefereerd naar deze grassen, maar de echte aandacht ontstond pas in de 20e eeuw.

Eén persoon heeft veel invloed gehad op deze ontwikkeling: Karl Foerster. Deze kweker en tuinontwerper heeft een grote bijdrage geleverd aan de waardering van het grotere publiek voor deze grassen.

Daarnaast is er een andere vooraanstaande naam die veel gebruik maakt van siergrassen: Piet Oudolf. Dit is een internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect en wordt gezien als één van de grondleggers van The Dutch Wave. Bij deze stroming wordt gebruik gemaakt van een combinatie van siergrassen, vaste planten, eenjarigen en bolgewassen.

Siergras in de schaduw of zon?

Siergrassen zijn er in veel verschillende soorten, en beschikken daarom ook over verschillende eigenschappen. De meeste grassen prefereren volle zon, maar er zijn ook soorten die meer geschikt zijn voor een halve dag zon, of zelfs voor helemaal in de schaduw. Voorbeelden van grassen die het prima doen in de schaduw zijn: Hackonechloa, Sesleria en Luzula.

Decoratief in verschillende seizoenen

In het voorjaar zijn grassen al decoratief door het frisgroene blad en de mooie toeven tussen de vaste planten en/of heesters.

De meeste siergrassen bloeien in de nazomer. Na de bloei verschijnt bij enkele soorten ook nog eens een prachtige herfstkleur! Een mooi voorbeeld hiervan is Miscanthus sinensis ‘Ghana’.

In de winter hebben soorten als Calamagrostis tevens een mooi en stevig wintersilhouet. Miscanthus en Molinia-soorten kunnen in een tuin zelfs als solitair worden toegepast. Ze kunnen uiteindelijk een hoogte bereiken van meer dan twee meter!

Voorbeelden van siergrassen

Links: Panicum virgatum 'Northwind

Midden: Sporobolus heterolepis

Rechts: Pennisetum alopecuroides 'Red Head' 

Siergras_Haag_Panicum_Northwind_Tuinaanleg.jpg
Sporobolus_Siergras_Winterbeeld_Beplantingsplan.jpg
Siergras_Pennisetum_Lampepoetser_Onderhoudsvriendelijk_Tuinontwerp.jpg

Siergrassen: onmisbaar in de tuin

Kortom: siergrassen zijn maandenlang decoratief, multi-toepasbaar en mede door het natuurlijke effect in de border zijn het naar mijn mening onmisbare tuinplanten!