Planten combineren

Kies de juiste planten in het beplantingsplan

Een tuinontwerp bestaat uit meerdere facetten waaronder vormgeving, materiaalgebruik, verlichting en de juiste keuze van de planten. Het kiezen van de juiste planten is erg specialistisch: u heeft kennis van planten nodig, gevoel voor sfeer én creativiteit om combinaties te bedenken. In deze blog gaat Hans dieper in op het beplantingsplan.

Wat is een beplantingsplan?

Een beplantingsplan wordt gebruikt om weer te geven welke planten er in uw tuin worden geplant, waar deze komen te staan én geeft inzicht in de benodigde aantallen en gekozen formaten.

Het beplantingsplan bestaat uit een plattegrond waarin de plek staat aangegeven waar de planten worden geplant, inclusief een kenmerkenlijst en een bloeischema. In de kenmerkenlijst vindt u informatie over de planten die worden gebruikt en in het bloeischema ziet u precies wanneer deze planten bloeien.

Beplantingsplan.jpg
Website HvH.jpg

Met welke factoren moet u rekening houden bij het maken van een beplantingsplan?

Het realiseren van een beplantingsplan is een complexe, maar leuke puzzel. De juiste plant moet op de juiste plaats komen te staan, rekening houdend met verschillende factoren. Deze factoren zijn als volgt:

 • Grondsoort (basische of zurig / natte of droge grond)
 • Ligging (zon- of schaduwzijde / vol in de wind of beschut)
 • Specifieke wensen van de klant
 • Maximale hoogte van de planten
 • Onderhoud: intensief of juist extensief
 • Gewenste bloeitijden
 • Gewenste bloemkleuren/ kleurcombinaties
 • Bladvormen en bladtexturen
 • Kindvriendelijk: giftigheid van planten / gedoornde planten
 • Herfstkleuren en wintersilhouetten
 • Eventuele eetbare soorten (kruiden of fruit)
 • Afwatering
_MG_3825lz2.jpg

Het kiezen van de juiste planten voor uw tuin

Naast de verschillende factoren waar u rekening mee moet houden, bestaan er ook nog eens duizenden soorten planten met ieder hun eigen kenmerken. Hoe weet u dan welke planten u moet kiezen?

Veelal wordt gekozen voor een tuin waarin in ieder seizoen iets moois te zien is. Dit betekent bijvoorbeeld voorjaarsbloeiers in combinatie met bolgewassen. Kleurcombinaties in de zomermaanden. Herfstkleuren en warme herfstsferen in het najaar en waar mogelijk ook decoratieve planten in de winter.
Hans deelt graag zijn expertise. Daarom vertelt hij ook welke soorten planten hij graag gebruikt in verschillende situaties.

Beplantingsplan voor schaduwrijke plaatsen

Op schaduwrijke plaatsen maakt Hans voornamelijk gebruik van bladplanten. Deze planten beschikken niet over een spectaculaire en kleurrijke bloei maar wel over een prachtige bladeren die uit verschillende kleuren en vormen bestaan. 

Lees meer over schaduwplanten

Daarnaast werkt Hans graag met oude stobben om een bosachtige sfeer te creëren. De stobbe wordt begroeid met mos en/of paddestoelen, wat een prachtig effect geeft als dit bijvoorbeeld met varens en lage schaduwplanten wordt gecombineerd. 

Op deze manier kan Hans een border aan een schaduwzijde omtoveren tot een interessant hoekje in uw tuin. Het donkere hoekje van de tuin wordt toch interessant.

 

Naturalistische sfeer.jpg

Beplantingsplan voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Wenst u een tuin waar aan u weinig onderhoud hoeft uit te voeren? Dan kan Hans een onderhoudsextensief beplantingsplan opstellen. 

Hans selecteert hiervoor planten die een bepaalde oppervlakte snel kunnen begroeien waardoor onkruid minder kans krijgt om zich te ontwikkelen. De plantselectie voor een onderhoudsextensieve border bestaat uit sterke soorten, die niet gevoelig zijn voor ziektes en waarbij je gedurende het seizoen weinig snoeiwerk hoeft toe te passen.

Beplantingsplan voor zonnige plaatsen

Op zonnige plaatsen zijn er veel mogelijkheden. Vaak worden daar verschillende kleuren planten gecombineerd zodat er een kleurrijke tuin ontstaat. Hans mengt daar graag grassen en heesters tussendoor om ook een mooi herfstbeeld te creëren. Zo zorgt hij ervoor dat de border gedurende verschillende seizoenen interessant blijft!

IMG_8002.jpeg

Besteed het maken van een beplantingsplan uit aan een professional

De mogelijkheden zijn ruim, maar het is wel belangrijk dat u hier voldoende kennis en feeling voor heeft. Hans heeft ondertussen al meer dan 35 jaar ervaring in de tuinbranche waardoor hij uw wensen en voorkeuren goed zou kunnen uitwerken in een passend beplantingsplan. 

Meer weten over het uitbesteden van het beplantingsplan aan Hans van Horssen?

Lees meer over het laten maken van een beplantingsplan