Natuurlijk Dutch Wave

Zoals velen van jullie misschien al weten, past Hans van Horssen tijdens het maken van een tuinontwerp de Dutch Wave planttechniek toe. Deze dynamische en naturalistische plantstijl verwerkt hij in het ontwerp, voor meer beleving van de seizoenen. In deze blog vertellen wij u meer over deze stroming.

Wat is de Dutch Wave?

De Dutch Wave is een stroming in de Nederlandse tuincultuur en wordt ook wel ‘Het Nieuwe Tuinieren’ of ‘De Hollandse Vaste plantengolf’ genoemd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van planten die het hele jaar door de moeite waard zijn.

Deze cultuur is onder andere ontstaan doordat vier Nederlandse architecten (Piet Oudolf, Henk Gerritsen, Rob Leopold en Ton ter Linden) vanaf 1970 de huidige tuincultuur wilden vernieuwen. De samenwerking is tot stand gekomen doordat zij dezelfde gedachten hebben over tuinieren en tuinaanleg. De tuincultuur is ontstaan in Nederland maar is daarna ook uitgebreid naar Engeland en is ondertussen een begrip geworden in de tuincultuur. 

De principes van de Dutch Wave

Er zijn verschillende principes kenmerkend voor de Dutch Wave. Deze worden hieronder benoemd:

 • Inspiratie vanuit de natuur
  De natuur wordt als inspiratiebron gebruikt waardoor de tuinen van de Dutch Wave overeenkomsten hebben met de natuur. Zo worden tuinen ontworpen aan de hand van beelden die in de natuur te zien zijn. Dit is voornamelijk terug te zien in de hoge en lage planten die samen worden gebruikt en het feit dat planten worden uitgezaaid. 

 • De structuur van planten
  Een aantal factoren zijn belangrijk voor het kiezen van de juiste planten. Zo wordt er onder andere gekeken naar bijvoorbeeld de vorm en hoogte van de plant maar is het ook belangrijk dat de plant het hele jaar door de moeite waard is.  

 • De planten hebben een natuurlijk karakter
  Deze beschikken over een natuurlijk profiel, zoals verschillende soorten grassen.

 • Natuurlijke omstandigheden bepalen hoe de tuin eruit gaat zien
  Bij het maken van een tuinontwerp wordt gekeken naar de natuurlijke milieu omstandigheden van de tuin. Zo zijn onder andere factoren als ligging en vruchtbaarheid van de grond bepalend voor het ontwerp.

Welke planten worden er gebruikt?

Zoals hierboven genoemd voldoen de planten die worden gebruikt aan een aantal kenmerken. Zo past de ene plant beter bij de stroming dan een andere plant. Het zijn allen siergrassen, vaste planten, eenjarigen en bolgewassen.  

Hans van Horssen Tuinontwerp 10.jpg
Hans van Horssen Tuinontwerp 02.jpg

Lezingen over de Dutch Wave

Hans van Horssen maakt niet alleen tuinontwerpen volgens de Dutch Wave stroming, maar geeft hier in de winterperiode ook lezingen over. Deze lezingen worden gehouden onder de naam ‘De tuin in alle seizoenen’ en vinden plaats op verschillende locaties. Deze lezing is nog te boeken tot eind 2020. Mocht u het dus interessant vinden om nóg meer te weten te komen over de Dutch Wave, dan is zo’n lezing zeker de moeite waard! 

Een tuinontwerp voor uw tuin?

Bent u nou door het lezen van deze blog enthousiast geworden over de Dutch Wave? Hans van Horssen kan een op maat gemaakt tuinontwerp gebaseerd op dit principe maken voor uw tuin! Lees hier meer over zijn werkwijze.

Hans van Horssen is veel werkzaam in de buurt van Gorinchem en Blaricum, maar werkt door heel het land!