Eenjarige planten

Geniet maandenlang van bloemen met eenjarige planten

Als u uw tuin gaat aanleggen, wilt u het liefst zo snel mogelijk genieten van de bloemen. Dit is het geval bij eenjarige planten. Eenjarige planten zijn ideaal om tussen vaste planten en heesters te gebruiken. Zie dit als een kleurrijke aanvulling van uw tuin. In deze blog vertellen we u meer over de eenjarige plant.

Wat is een eenjarige plant?

Een eenjarige plant, ook wel een annuel of therofyt genoemd, is een plant met een levenscyclus van één jaar. Dat wil zeggen dat het proces van kieming tot zaad een jaar duurt; hierdoor bloeit deze plant binnen één jaar.  De eenjarigen staan er om bekend dat ze buitengewoon rijk en vaak lang bloeien. En daarnaast brengen de bloemen veel kleur aan in uw tuin.

Naast de eenjarige planten bestaan er ook tweejarige planten. Deze hebben in tegenstelling tot de eenjarigen eerst een groeiseizoen nodig voordat ze gaan bloeien. Het proces van kieming tot bloei duurt bij deze soort twee jaar.

Soorten eenjarige planten

Van de eenjarige plant zijn talloze verschillende soorten, maten en kleuren. Hierdoor kunnen we elk jaar veel variatie aanbrengen in uw tuin. Er is veel variatie mogelijk.

Een paar voorbeelden van eenjarige planten die ik veel gebruikt:

-          Salvia’s in diverse soorten. Mijn persoonlijke favorieten!

-          Leonotis

-          Cleome

-          Phytolacca

-          Begonia

-          Pennisetum

Salvia.jpg

Wanneer kunt u eenjarige planten het beste kopen?

Eenjarige planten kunt u het beste rond eind mei kopen en planten. Op dat moment is de kans op nachtvorst klein en zal er plaats gemaakt worden voor warme lucht. Uiteraard verschilt de beste tijd om een eenjarige plant te kopen per plant.

Het hoeft echter ook niet zo te zijn dat alle eenjarigen na één jaar niet meer bloeien. Soms komt het namelijk voor dat de plant een zachte winter overleefd en in het voorjaar nog een keer gaat bloeien.

Geïnteresseerd in eenjarige planten?

Bent u na het lezen van deze blog geïnteresseerd in eenjarige planten? Hans van Horssen biedt een breed scala aan planten aan met zijn plantservice. Hieronder vallen dus ook de eenjarige planten.

Ik heb interesse!