De beste tijd om te planten

De beste tijd om te planten

Een lange gevoerde discussie waar Hans ook zijn visie op heeft: wanneer kunt u het beste planten? In zijn optiek is voor deze vraag maar één juist antwoord: de nazomer en vroege herfst. Waarom? Dat legt hij uit in deze blog.

“Wat je in de herfst plant móet groeien”

Dit antwoord leidt hij af uit de oude tuinmansspreuk: “Wat je in de lente plant kan groeien, maar wat je in de herfst plant móet groeien”.

Hans vindt het belangrijk om de voordelen van de late aanplant nog eens te benoemen. De voordelen wegen zeker op tegen de nadelen.

De voordelen van planten in de vroege herfst:

-       In de herfst hebben planten slechts één taak: wortelen. Binnen enkele weken zijn de haarwortels gevormd en zet de plant zich vast. Hierdoor bouwt de plant een groeivoorsprong op t.o.v. de planten die in het voorjaar worden geplant.

-       Doordat de planten recent nog aan het bloeien waren, heeft u nog een vers beeld van de tuin. Zo weet u precies welke planten er missen en waar nog ruimte is voor verbetering.

-       In de nazomer en vroege herfst is de keuze groot; veel groter dan in het voorjaar. In de winter groeit er niets, waardoor u in het voorjaar eigenlijk alleen de keus hebt uit de planten die in de herfst zijn overgebleven. 

Beste planttijd.jpg
Beste planttijd 1.jpg
Beste planttijd 2.jpg

Nadelen van deze planttijd

Uiteraard kunnen er niet alleen maar voordelen gebonden zijn aan het planten in de vroege herfst. Rond die tijd van het jaar kan er veel neerslag vallen,

Als u van te voren weet welke delen van de tuin vaak nat blijven, dan is het belangrijk om hier na september niet meer te gaan planten. De grond is dan zwaar en nat, wat de groei van de plant niet bevordert en i.c.m. vorst kan het fataal voor de plant zijn. Als dit het geval is, kunt u met deze stukken tuin beter wachten met planten tot de lente begint.

Daarnaast zijn er een aantal planten die u over het algemeen beter pas in de lente kunt planten. Ongeveer 5% van alle planten is niet geschikt om in de herfst te planten.

Extra tips voor aanplant in de nazomer - vroege herfst

Er zijn een aantal maatregelen die u kunt treffen om de planten te beschermen tegen de (soms heftige) weersomstandigheden in de herfst en winter.

  1. Plant alle planten, met uitzondering van rozettenvormende planten, 1-2 centimeter dieper dan in de pot. Op deze manier waaien ze minder snel los bij een flinke storm.
  2. Zorg dat de aarde warmer blijft door de plant af te dekken met een mulchlaagje van compost of bladaarde. Zo heeft de plant langer de tijd om zich vast te wortelen.

Nu is het perfecte moment om te oriënteren

In de zomermaanden staan planten in bloei. Het is nu dus het perfecte moment om u eens te oriënteren op nieuwe planten voor uw tuin zodat de aanplant rond september kan beginnen. Advies nodig? Neem dan contact op met Hans.

 

CONTACT OPNEMEN

IMG_0635 av.jpg