Bloemenmengsels

Bloemenmengsels voor een kleurrijke bloemenweide 

Wordt u ook zo vrolijk van een kleurrijke tuin? Om dit te krijgen kunt u een bloemenmengsel in laten zaaien in uw tuin! In deze blog zullen wij verder ingaan op het begrip bloemenmengsel en punten die van belang zijn om op te letten.

Wat zijn bloemenmengsels?

Een bloemenmengsel is samengesteld uit verschillende soorten zaden om zo een mooie kleurrijke bloemenweide te creëren. Deze zaden worden gebruikt volgens een bepaald thema waardoor er verschillende soorten bloemenmengsels zijn. Zo zijn er bloemenmengsels voor bepaalde kleuren maar bijvoorbeeld ook om bepaalde insecten en vlinders aan te trekken.

Bloemenmengsel 2 resized 1.jpg

Wanneer zaait u een bloemenmengsel?

Zoals u weet is het bij planten belangrijk om rekening te houden met het seizoen voordat het geplant wordt. De beste tijd om een bloemenmengsel te planten is tussen eind maart en begin juni. Op deze manier zult u er het meeste profijt van hebben. De bloei zal dan plaatsvinden van mei tot en met september of oktober.

Soorten bloemenmengsels

  • Wilde bloemenmengsels

Dit soort mengsel is geschikt voor wat grotere tuinen, zodat de bloemen de ruimte hebben om in het wild te groeien waardoor er een natuurlijke uitstraling ontstaat. De hoogte van de bloemen varieert van 20 tot 100 centimeter en na de bloei zaaien de zaden zich vanzelf uit zodat u volgend jaar weer kunt genieten van een natuurlijk mengsel van bloemen.

  • Inheemse bloemenmengsels

Inheemse mengsels bestaan uit bloemzaden die allen afkomstig zijn uit Nederland. Deze bloemen zijn ook te vinden in België en delen van Duitsland omdat bloemen geen rekening houden met landsgrenzen.

  • Bloemenmengsel voor vlinders

Er bestaat een speciaal bloemenmengsel om vlinders aan te trekken in uw tuin. Het mengsel bestaat uit meer dan 20 soorten zaden die een grote aantrekkingskracht hebben op vlinders en andere insecten. De hoogte van de bloemen varieert van 25 tot 150 centimeter en het gaat hierbij om eenjarige bloemen die zichzelf opnieuw uitzaaien na de bloei.

  • Meerjarige bloemenmengsels

Dit mengsel bestaat uit zaden van meerjarige planten wat betekent dat sommige bloemen al in het eerste jaar gaan bloeien en anderen pas in het tweede jaar. Zo kunt u meerdere jaren genieten van de planten.

Bloemenmengsel voor vlinders.jpg

Belangrijke factoren om op te letten

  • Pas de bodem niet aan aan de beplanting, maar de beplanting aan de bodem

Dit is een belangrijk punt om niet uit het oog te verliezen. Verschillende grondsoorten zijn namelijk geschikt voor verschillende bloemsoorten. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde mengsels die goed werken op een droge, zanderige bodem terwijl andere mengsels weer beter werken op een kleibodem.

  • De plek

Een bloemenmengsel die beter zijn werk doet in de schaduw moet bijvoorbeeld niet op een zonnige plek geplaatst worden.

  • Het seizoen

Zoals net gezegd is het belangrijk dat een bloemenmengsel tussen eind maart en begin juni geplant wordt.

  • Zorg dat de grond goed voorbereid wordt

Het is belangrijk dat de grond vlak en onkruidvrij is. Onkruid kan er namelijk voor zorgen dat een bloemenmengsel zich minder goed ontwikkelt. En dat is natuurlijk zonde!

Geïnteresseerd in een bloemenmengsel?

Wilt u graag een kleurrijke bloemenweide in uw tuin? Hans van Horssen biedt een plantservice aan met vele verschillende planten. Laat u door de expertise van Hans adviseren over het creëren van een bloemenmengsel!

Bekijk plantservice