Bloembollen bieden veel mogelijkheden. De bollen zijn bij veel Nederlanders bekend maar kampen nu nog vaak het imago van ‘ouderwets en veel onderhoudstijd’. Het tegendeel is waar! Deze bloemsoort gebruik ik vaak in mijn beplantingsplannen en mogen zeker niet ontbreken. In deze blog leg ik uit waarom de bloembollen niet mogen ontbreken in uw tuin!
Bollen, knollen en wortelknollen vallen onder de geofyten. Geofyten kenmerken zich door de mogelijkheid om voedsel ondergronds op te staan. Hierdoor kunnen de bloembollen uitstekend overleven in slechtere omstandigheden.
Daarnaast hebben de bollen een periodieke ontwikkeling: dit betekent dat fases van bloei en rust worden afgewisseld. De rustfase is een belangrijke fase voor de bloembol. Tijdens deze fase worden namelijk de bloemknop en de bladeren voor het volgende seizoen aangelegd. De daadwerkelijke ontwikkeling van deze onderdelen vindt vervolgens plaats tijdens de bloeifase.
Dat bloembollen ouderwets zijn en er veel tijd in de onderhoud gaat zitten is allang achterhaald. De bollen mogen niet ontbreken in een beplantingsplan door de prachtige variaties die er mogelijk zijn. Denk hierbij aan prachtige kleurencontrasten van de bollen zelf, maar ook in combinatie met andere planten.
Ook zijn de bollen onderhoudsvriendelijk waardoor u niet veel tijd hoeft te besteden aan het onderhouden van deze planten. Het is echter wel belangrijk om in de gaten te houden wanneer de bloembollen geplant moeten worden én wanneer deze bloeien.
Zoals ik net vertelde bestaan er vele verschillende bloembollen. Deze bloeien allen in een bepaalde periode van het jaar waardoor deze onderverdeeld kunnen worden in de volgende groepen:
Voorjaarsbloeiende bolgewassen: Deze bollen worden in het najaar geplant en bloeien vervolgens in het voorjaar. Het is nu dus de perfecte tijd om deze in te planten. Voorbeelden van bollen die nu geplant kunnen worden zijn de bij velen bekende tulpen, narcissen en hyacinten.
Zomerbloeiende bolgewassen: Deze bollen worden in het voorjaar geplant en bloeien vervolgens in de zomer. Ideaal om uw tuin wat kleur te geven in de zomer! Voorbeelden van deze bollen zijn lelies, de gladiool en de dahlia.
Het is belangrijk om rekening te houden met deze bloeiperiodes om de bollen te combineren met andere planten in uw tuin zoals siergrassen of eenjarige planten. Ik help u graag bij het maken van een beplantingsplan!
Samen met Edwin Barendrecht heb ik een bloembollen-plan gemaakt voor De Vlinderhof in Utrecht. Dit is een publieke tuin in Utrecht, ontworpen door de internationaal bekende Piet Oudolf. Deze is ondermeer bekend van de Dutch Wave stroming.
Naar aanleiding van het bloembollen-plan zijn er ruim 20.000 bloembollen ingeplant door vrijwilligers. Een heel karwei, maar met een prachtig resultaat!
Bekijk hieronder het bloembollen-plan, de aanplant door vrijwilligers én het kleurrijke resultaat.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met mij op! We kunnen samen de mogelijkheden doornemen.