Bijzondere bomen en heesters

Bijzondere bomen en heesters

Bomen brengen verschillende voordelen met zich mee voor de mens. Zo zijn ze goed voor de gezondheid, zuiveren ze de lucht en creëren ze schaduw op zonnige dagen. Daarnaast kunnen bomen (en heesters) een echte eyecatcher zijn in de tuin. In deze blog vertellen wij u meer over de favoriete bomen en heesters van Hans van Horssen.

Bijzondere of zeldzame planten in uw tuin

Hans gebruikt graag bijzondere of zeldzame planten in zijn ontwerpen. Heesters of bomen die niet iedereen in zijn tuin heeft staan. 

De heesters of bomen kunnen worden gebruikt als solitairen. Dit betekent dat ze de ruimte krijgen in een plantvak, omgeven door lagere beplanting, waardoor de plant meer in het zicht komt en daardoor meer de aandacht krijgt. Hierdoor springen de bomen en heesters echt in het oog en worden het de eyecatchers van de tuin.

Dit zijn 7 favorieten van Hans van Horssen

1. Hamamelis x intermedia ‘Arnold Promise’ - Toverhazelaar

Deze heester, met een hoogte van ongeveer 3 meter, herkent u aan de rijke bloei eind januari/begin februari. De ‘Arnold Promise’ bloeit met bloemen van maximaal 3 cm in doorsnede en deze Hamamelis heeft bovendien een prachtige herfstverkleuring!

Hamamelis.jpg
Hamamelis herfstbeeld.jpg

2. Cercis siliquastrum ‘Forest Pansy’

Deze Noord-Amerikaanse heester wordt ook wel een ‘Judasboom’ genoemd en kenmerkt zich aan de opvallende roze vlinderbloemen die in ’t voorjaar aan de takken en zelfs op de stam groeien. De boom wordt 8 tot 10 meter hoog en maximaal 6 meter breed. Ook deze heester heeft een prachtige herfstbeeld.

Cercis_ bloei.jpg
Cercis bloem op tak.jpg

3. Liquidambar orientale

Deze ovaalvormige boom kan tot wel 15 meter hoog worden. De boom beschikt over groene bladeren die in de herfst geel kleuren. Tussen april en mei groeien er geelgroene bloemen aan de boom en na de bloei ontwikkelen zich stekelige, bruine vruchten.

4. x Sycoparrotia semidecidua ‘Purple Haze’

x Sycoparrotia is een kruising tussen Parrotia en Sycopsis. Het is familie van de Hamamelis.

Deze heester, met glanzende groene bladeren, kan tot wel 2,5 meter hoog worden. De groene bladeren kleuren in de herfst rood-paars en vallen pas aan het einde van de winter uit, als het echt koud wordt.

Sycoparrotia resized.png

 

5. Fatsia Polycarpa ‘Green Fingers’

De ‘Green Fingers’ is afkomstig uit Taiwan en geeft de tuin een echte jungle-look met zijn vingervormige bladeren. Deze plant wordt maximaal 1,5 tot 2 meter en krijgt in de bloeiperiode crèmekleurige bloemen.

Fatsia resized.png

 

6. Cornus mas ‘Jolico’

De Cornus mas ‘Jolico’ kenmerkt zich door de grote vruchten. De vruchten worden tot 3 cm lang en 2 cm breed en hebben een pruim-achtige smaak.

7. Edgeworthia chrysantha ‘Red Dragon’

Edgeworthia wordt maximaal 1,5 tot 2 meter hoog en is struikvormig. De heester beschikt over donkergroene bladeren en in februari-maart verschijnen er gele, sterk geurende, zijdeachtige bloemen.

Edgeworthia resized.png

 

Uiteraard heeft Hans meerdere geschikte solitairen in zijn bestand. Bent u benieuwd naar de andere solitairen voor uw tuin?

Vraag Hans om meer informatie