Bamboe

Een belangrijke misvatting over bamboe ontkrachten

Bij het horen van het woord bamboe wordt vaak gedacht aan agressief woekerende bamboesoorten. 95% van de bamboes woekert inderdaad, maar dit is bij de ‘polvormige’ Fargesia niet het geval. Daarom gebruikt Hans deze bamboe graag in zijn tuinontwerpen. Lees in deze blog meer over bamboe in de tuin.

Wat is bamboe?

De plantensoort bamboe valt onder de grassen. De stengels zijn hol en bevatten knopen waar bladeren aangehecht zijn. Iets wat kenmerkend is voor de grassen. De lengte van de stengels kan variëren van een aantal centimeter tot meer dan 30 meter hoog.

Andere kenmerken van bamboe:

✔ Winterhard

✔ Blijft groen

✔ Creëert sfeer

Kimmei 1.jpg

Locatie: kwekerij Kimmei

Kimmei 2.jpg
Kimmei 3.jpg

De verspreiding van de bamboe gebeurt vooral ondergronds. De wortels groeien ondergronds waardoor er weer nieuwe stengels boven de grond komen. Tijdens dit proces kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten bamboe: de woekerende bamboe en de niet-woekerende bamboe.

Woekerende bamboe

De woekerende bamboe kenmerkt zich door ongecontroleerde groei. De wortels groeien meters onder de grond, waarna de stengels weer op andere plaatsen boven de grond komen. De bamboe vindt zijn eigen weg waardoor u geen invloed heeft op de groei. Hierdoor kunnen de stengels overal terecht komen; ook in de tuin van de buren.

De woekerende bamboes kunnen echter heel mooi zijn en als er wortelbegrenzers worden gehanteerd of deze bamboes staan in potten of bakken, dan zal het effect magisch zijn, in ieder geval sfeerbepalend. In de volle grond wordt alleen gebruik gemaakt van niet-woekerende bamboes.

Niet-woekerende bamboe

Naast de woekerende bamboe, bestaat er ook een niet-woekerende bamboe. Deze soort vermenigvuldigd zich ook door de nieuwe stengels die ontstaan uit de wortels, alleen gebeurt dat bij deze soort net wat anders. De nieuwe stengels van de bamboe groeien namelijk polvormig: dit betekent dat de nieuwe stengels dichtbij de bestaande stengels groeien.

Door deze groeiwijze zijn de niet-woekerende bamboesoorten uitermate geschikt voor in de tuin. Een bekende bamboesoort voor in de tuin is de Fargesia.

Fargesia

Hans gebruikt graag Fargesia in zijn tuinontwerpen. Deze soort kenmerkt zich niet alleen door de manier van vermenigvuldigen, maar ook door de volgende punten:

-       Winterhardheid

-       Stijlvolle uitstraling

-       Ideale plant voor de Nederlandse tuin

De Fargesia beschikt over een stijlvolle uitstraling en blijft ook mooi in de winter. Daarnaast is deze soort ideaal om een bamboehaag te creëren: dit is een manier om meer privacy in huis te krijgen.

Bamboe in uw tuin?

Hans maakt graag gebruik van bamboe in zijn tuinontwerpen. Hij werkt samen met gerenommeerde hoveniersbedrijven om de bamboe op de juiste manier te laten inplanten. Bent u geïnteresseerd in bamboe voor in uw tuin? Hans geeft u graag meer informatie!

Contact opnemen